Yurdun otlusundan kutlusu yeğdir atasözünün anlamı;
“Yurdun otlusundan kutlusu yeğdir” atasözü, Türk kültüründe yer alan ve başarıyı, değeri ve kaliteyi temsil eden bir ifadedir. Bu atasözü, insanların yaşadıkları yerin değerini ve onun sunduğu imkanları takdir etmelerini vurgular.
Yurdun otlusu, toprak anlamına gelir ve insanların köklerini temsil eder. Yani ata topraklarını, doğup büyüdükleri toprakları ifade eder. Bu atasözü, yurdun otlusunun değerini vurgularken, kutlu kavramı da daha ileri ve üstün olan anlamında kullanılır.
Bu atasözü, bir şeyin yurdun otlusundan daha değerli ve daha iyi bir versiyonuna ne kadar ulaşılamazsa o kadar üstün ve kaliteli olduğunu ifade eder. Yani daha iyi olan, daha değerli olan her şey daha fazla aranmalı ve takdir edilmelidir.
Bu atasözü, insanların kendi ülkelerinin, doğup büyüdükleri yerin önemini ve değerini hatırlamalarını sağlar. Bir göçebe olma düşüncesi içerisinde olan insanları, kendi köklerine, kültürlerine ve anavatanlarına olan sadakatlerini hatırlatır. Aynı zamanda bu atasözü, insanların başka yerlerdeki fırsatları ararken, kendi ülkelerindeki imkanları ve değerleri küçümsememeleri gerektiğini de aktarır.
Yurdun otlusundan kutlusunun anlamı, insanların kendi ülkelerinin kendilerine sunabileceği avantajları değerlendirmesini ve başka yerlere gitmeden önce kendi yurtlarında başarılı ve değerli olmaları gerektiğini vurgular. Bu atasözü, insanları ülkesine, toprağına, köklerine ve değerlerine sadık kalmaya teşvik ederken, daha ileriye ulaşma arzusunu da destekler.