Ya evlat bir ya ocak kör atasözünün anlamı;
“Bir yağmur damlası, birden fazla sözün ve hikayenin anlatılabileceği bir atasözüdür. Genellikle insanların sabırlı olması konusunda dikkat çekmek için kullanılır. Bir kıymetli taşın ya da bir madenin değeri, nasıl ki ustalıkla işlenip şekillendirilerek artırılıyorsa, insanların da sabır ve azimle uğraş verdikleri konular üzerinde çalışmaları sonucunda değer kazanabilecekleri ifade edilir.
‘Bir yağmur damlası, göletin taşmasına yol açar’ şeklinde de anlatılabilir. Gölette biriktirilen su damlası damladıkça, bir damla daha, daha fazlası haline gelir ve göletin sınırlarını zorlar. Bunun insanlar üzerinden çıkarılan anlamı, küçük ve sıradan bir şeyin bile zaman içerisinde büyük sonuçlara yol açabileceğidir. Örneğin, küçük bir fikirle başlayan bir proje sürekli geliştirilerek büyük başarılara dönüşebilir.
Atasözü aynı zamanda bir işin, bir projenin veya bir hayalin gerçekleşmesi için sabırlı ve sürekli gayret göstermeyi gerektirdiğini anlatır. İnsanların çabalarını sürekli olarak artırması, küçük adımlarla büyük hedeflere doğru ilerlemesi gerektiğini vurgular. Yağmur damlası gibi sürekli düşmeye devam eden bir gayret ve azim ile insan, hayatta istediği başarıyı elde edebilir.
Bu atasözü ayrıca insanın mütevazı olması gerektiği düşüncesini de yansıtır. Çünkü yağmur damlası, göğsünü gere gere patlak vermez. Aksine sessizce ve yavaşça aşağı doğru düşer. İnsanların da kendini sürekli olarak övmek yerine sessizce ama kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri gerektiği ifade edilir.
Sonuç olarak, “Bir yağmur damlası, birden fazla sözün ve hikayenin anlatılabileceği bir atasözüdür. Sabır, azim, süreklilik, mütevazilik gibi değerleri vurgulayan bu atasözü, insanların sabırla ve sürekli gayretle çalışmaları sonucunda hayatta istedikleri başarıya ulaşabilecekleri mesajını verir.”