Sınanmışı sınamak ahmaklıktır atasözünün anlamı;
“Sınanmışı sınamak ahmaklıktır” atasözü, bir şeyin kullanılabilirliğini veya yeterliliğini zaten kanıtlanmış olduğu halde tekrar tekrar denemeye devam etmenin anlamsız olduğunu ifade eder. Bu atasözü, birçok farklı anlamı olan birçok atasözünden biridir.
Bu atasözü, genellikle deneyimli veya uzman kişilerin öğüt niteliğinde kullanılan bir ifadedir. Söz konusu olan durum veya nesne daha önce defalarca denenmiş ve test edilmişse, tekrar denemek gereksizdir ve zaman kaybıdır. Zira deneyimli insanlar, daha önce neyin işe yaradığını veya neyin başarılı sonuçlar verdiğini bilmektedir.
Bu atasözü, aynı zamanda risk almak veya olumsuz sonuçlar beklemekle ilgili olan durumlar için de kullanılabilir. Eğer bir şeyin başarılı bir şekilde işlediği biliniyorsa, neden risk alarak başarısız olma ihtimalinden dolayı daha fazla zaman ve enerji harcansın? Bu atasözü, insanlara güvenilir olanı seçmeleri, zamanlarını ve kaynaklarını iyi kullanmaları, gereksiz denemelerden kaçınmaları konusunda tavsiyede bulunur.
Atasözünün özünde, deneme ve hataya dayalı deneyimlerle ayırt edilen sınanmış bir şeye güvenme fikri yatar. Sınanmış olana güvenmek, bilgeliği ve zamanı daha verimli bir şekilde kullanmayı sağlar. Bu nedenle, insanların tecrübelerinden ve sınanmışlardan öğrenerek daha akıllıca seçimler yapmaları ve daha iyi sonuçlara ulaşmaları teşvik edilir.