Serçe ile konuşanın sesi semadan gelir atasözünün anlamı;
“Serçe ile konuşanın sesi semadan gelir” atasözü, bir kişinin yeteneksiz ya da bilgisiz olmasına rağmen kendini bilge veya uzman gibi gösterme çabasını eleştiren, alaycı bir sözdür. Bu atasözü, kişilerin bilgi sahibi olmadıkları konularda ahkam kesmeleri ya da asılsız iddialarda bulunmaları durumunda kullanılır.
Atasözü, doğal olarak serçelerin konuşamamasına dayanmaktadır. Serçenin doğasında konuşmak gibi bir yetenek olmadığı için, bir kişi ne kadar iddialı ya da kendini beğenmiş olursa olsun, konuştuğu konuda gerçek bir bilgi ve deneyimi olmadığı sürece, söylediği şeyler boş ve geçersiz olacaktır.
Bu atasözü, insanların kendilerini bilge ve uzman gibi göstermek için yeterli bilgi birikimine veya deneyime sahip olmamasını eleştirmektedir. Bir konu hakkında konuşmadan önce araştırma yapmadan veya yetkililerden bilgi almadan atılan iddialar ve yanlış bilgiler, kişinin itibarını zedeler ve ciddiye alınmamasına neden olur.
Bu atasözü aynı zamanda, insanların kendilerini daha üstün hissetmek ve başkalarını küçümsemek amacıyla, gereksiz yere konuşmalarını da eleştirmektedir. Zaman zaman insanlar, kendilerini önemli hissetmek adına, gerçek bilgileri olmadığı konular hakkında ahkam kesmeye eğilimli olurlar. Ancak bu yanlış bir davranıştır çünkü gerçek uzmanlık ve bilgelik, bilgi ışığında oluşur, çaba sarf edilerek kazanılır.
Sonuç olarak, “Serçe ile konuşanın sesi semadan gelir” atasözü, bilgisiz ve yeteneksiz bir kişinin kendini bilge veya uzman gibi göstermeye çalışmasını eleştirir. Bu söz, insanları gereksiz yere konuşmaktan ve bilgisizce iddialarda bulunmaktan kaçınmaya teşvik etmektedir.