Sağ olsun da dağ ardında bulunsun atasözünün anlamı;
“Sağ olsun da dağ ardında bulunsun” Türk kültüründe sıkça kullanılan bir atasözüdür ve başkasının güzel niyetini veya yardımını kabul etmek, fakat onunla bir arada olmaktan kaçınmak anlamını taşır. Atasözü, bir kişinin diğerine teşekkür etmekle birlikte, onu yanında istemediğini ifade eder.
Bu atasözü, iyi niyetli bir davranışın az takdir edilmek veya yanlış anlaşılmak istendiğinde kullanılır. Kişi, yardımseverliği veya sohbeti için teşekkür eder, ancak başka bir şey ifade etmek istemez. Bu sözde alaycı bir şekilde teşekkür edilir ve kişinin yanında bulunulmasını istemez. Yani, kişi diğerinin yardımlarına veya yanında bulunmasına rağmen kendisiyle bir arada olmak istemez.
Bu atasözü, bir kişinin yaptığı bazı eylemler veya söylediği sözlerin gerçek niyetini ve samimiyetini sorgularken kullanılabilir. Örneğin, bir kişi sürekli iyi niyetli bir şekilde yardım teklif eder ancak gerçekte farklı bir amaca hizmet ediyorsa veya bir şeylerden çıkar sağlıyorsa, bu durumda “sağ olsun da dağ ardında bulunsun” ifadesi kullanılabilir.
Atasözü ayrıca bir kişinin yardımını kabul etmek istemeyen veya kişiyle bir arada olmak istemeyen birinin değerli niyetini tanımak anlamında da kullanılabilir. Yardımseverlik veya arkadaşlık teklifleri reddedilir, ama diğer kişinin güzel niyetinin tanınır.
Sonuç olarak, “sağ olsun da dağ ardında bulunsun” atasözü, başkasının iyi niyetini veya yardımını kabul etmekle birlikte, kişiyle bir arada olmak istememeyi ifade eder. Bu atasözü, güzel niyetin tanınmasını aynı zamanda kişinin sınırlarını korumasını ve samimiyetsiz durumları sorgulamasını vurgular.