Kelin ilacı olsa başına sürer atasözünün anlamı;
“Kelin ilacı olsa başına sürer” atasözü, bir kişinin kendine zarar vermesi veya çıkardığı sorunlara çözüm arayışı ile ilgilidir. Atasözünde geçen “kel” kelimesi, sorunlu veya dikkat çeken bir kişiyi temsil eder. “Başına sürer” ise o kişinin sorununu veya zararını daha da arttırması anlamına gelir. İlacın var olmasına rağmen, kişinin sorununun üstüne gidermesi veya çözmek yerine daha da kötü hale getirmesi anlatılır.
Bu atasözü, insanların kendi sorunlarına veya başına gelen olumsuz durumlara karşı çoğu zaman çözüm aramak yerine sorunu daha da derinleştirme eğilimlerinin bir eleştirisi olarak kullanılır. İnsanların, sorunlarına akılcı çözümler bulmaktansa, daha çok etraflarında dönüp duran sorunlardan şikayet etmeye veya yanlış kararlar alıp kendilerini daha fazla sorunla boğmaya yönelmelerini anlatır.
Bu atasözü, çevremizdeki insanlarda sıkça gördüğümüz bir davranışı ifade ederken, aynı zamanda insanlara neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkında bir ders verir. Sorunlarımızı çözmek için ellerimizin altında bulunan çözümleri kullanmak ve akıllıca hareket etmek önemlidir. Aksi takdirde, var olan sorunları daha da karmaşık hale getirerek başımıza daha büyük belalar açabiliriz.
Sonuç olarak, “Kelin ilacı olsa başına sürer” atasözü, insanların sorunlarına çözüm aramaktan ziyade sorunları daha da kötü hale getirdikleri durumlarda kullanılan bir öğüttür. Bu atasözü, insanlara akılcı çözümler bulmak, sorunları büyümeden çözmek ve yanlış kararlar alarak kendilerine daha fazla zarar vermekten kaçınmak gerektiğini hatırlatır.”