Gelen geçer konan göçer atasözünün anlamı;
“Gelen geçer konan göçer” atasözü, hayatın akışını ve değişkenliğini ifade eden bir deyiştir. Bu atasözü, insanın hayatında karşılaştığı değişikliklere, geçici durum ve kişilere karşı takınması gereken esnek tutumu anlatır.
İnsan hayatı bir yolculuğa benzetilebilir. Yolda gidilen rotalar, görülen manzaralar ve tanışılan insanlar sürekli olarak değişir. Her insanın hayatında, gelen ve geçen farklı olaylar, durumlar ve insanlar vardır. Bunlar, bazen bizim etkileşim içerisine girdiğimiz, bazen de yoldan geçip giden kişiler olabilir. İşte “gelen geçer konan göçer” atasözü de tam olarak bu geçici durumları anlatır.
Hayatta karşılaştığımız insanlar veya yaşadığımız olaylar, kalıcı olmayabilir. Belirli bir süre varlıklarını sürdüren ve sonra ortadan kaybolan kişiler, geçiciliklerini temsil eder. Kimi zaman iş yerinde biriyle tanışırız, belki beraber çalışırız ve sonra hayatlarımızın ayrı yollarına devam ederiz. Ya da bir yolculuk sırasında biriyle tanışırız, belirli bir süre beraber vakit geçiririz ve sonrasında ayrılırız. Bu gibi durumlar, hayatın doğasının bir parçasıdır.
Atasözünün ikinci bölümü ise gelen kişilere ve geçen olaylara karşı takınmamız gereken esnek tutumu anlatır. Hayatta karşılaştığımız durum ve insanlar, sadece bizim için değil, onlar için de geçicidir. Bu sebeple her insanın kendine özgü bir hayatı ve hedefleri vardır. Gelen insanlar veya geçen olaylar, hayatımızda sadece belirli bir süre yer alır ve ardından gitmek zorunda kalırlar. Biz de onları anlayışla karşılamalı ve hoşgörülü olmalıyız.
“Gelen geçer konan göçer” atasözü, hayatın akışını ve geçiciliğini kabul etmeyi, insanların gelip geçici olduklarını aklımızda tutmayı öğütler. Hayatta karşılaştığımız insanlar ve yaşadığımız olaylar, belki bizim için önemlidir ancak bir süre sonra yerlerini başkalarına bırakır. Bu sebeple hem insanlara karşı hoşgörülü olmalı, hem de değişen durumlar karşısında esneklik göstermeliyiz. Bize gelen geçici insan ve durumların farkında olmalı ve onları hayatımızın bir parçası olarak kabul edip değerlendirmeliyiz. Böylece hayatı daha anlayışlı ve olumlu bir şekilde yaşayabiliriz.