Ekmekle oynayanın ekmeğiyle oynanır atasözünün anlamı;
“Ekmekle oynayanın ekmeğiyle oynanır” atasözü, bir kişinin kendi geçim kaynağına zarar verecek veya onu riske atacak davranışlar sergilediğinde, başkalarının da aynı şekilde davranabileceğini ifade etmektedir. Yani, kendi beslenmeyi sağlayan ve hayatını idame ettirebilmek için elde ettiği kaynakları riske atan kişi, başkaları tarafından da benzer şekilde mağdur edilebilir veya kaynakları kullanılarak zarar görebilir.
Bu atasözü, dikkatsizlik, gereksiz risk alma veya açgözlülük gibi olumsuz davranışlarının sonucunda kendi zararına neden olan kişilere uyarı niteliği taşır. Örneğin, temel geçim kaynağı olan işi ihmalkarlık nedeniyle tehlikeye atarak veya gereksiz riskler alarak kendini güvencesiz bir duruma düşüren bir kişi, işyerinden çıkarılabilir veya maddi zorluklar yaşayabilir.
Aynı şekilde, televizyon programlarında veya haberlerde sürekli olarak gördüğümüz dolandırıcılar ve dolandırıcılık vakaları da bu atasözünü destekleyen örneklerdir. Birçok dolandırıcı, insanların güvenini istismar ederek onları maddi kayıplara uğratır. Ancak, bu kişilerin de dolandırıcılığa maruz kalması gibi bir durum söz konusu olabilir. Başkalarının ekmeklerine zarar veren bir dolandırıcı, aynı şekilde kendi ekmeğiyle oynanabilir ve dolandırılabilir.
Bu atasözü ayrıca, insanların kendi yaptıkları hatalardan ve yanlışlıklardan ders alması gerektiğini vurgular. Kişiler, kendi geçim kaynaklarına zarar verecek davranışlardan kaçınmalı, sağlam temellere dayanan bir gelecek inşa etmeli ve başkalarının haklarına ve kaynaklarına saygı göstermelidirler. Aksi halde, kendi ekmeğiyle oynamaktan başkalarının da bunu yapabileceğini unutmamalıdırlar.