Düğün el ile harman yel ile (olur) atasözünün anlamı;
“Düğün el ile harman yel ile (olur)” atasözü, bir olayın veya durumun tamamen tesadüflere bağlı geliştiğini ve kontrolün dışında olduğunu ifade etmektedir. Düğün, insanların bir araya gelerek bir kutlama yapması, eğlenmesi anlamına gelirken, el ile harman yapılması ise bireylerin elleriyle tarlanın ürünlerini harmanlayarak toplamasını ifade etmektedir. Yel ise rüzgarı temsil etmektedir.
Atasözü bir olayın tamamen dış etkenlere bağlı olduğunu ve kişilerin bu olay üzerinde herhangi bir kontrolü olmadığını vurgulamaktadır. El ile harmanın kontrol edilebilecek bir eylem olmasına karşın, yel ile harman başarısız olacak ve arzulanan sonucun elde edilemeyeceği anlatılmaktadır.
Bu atasözü, hayatın kontrol edilemeyen bazı durumlarına işaret etmektedir. İnsanlar bazen ellerinden geleni yaparlar, plan yaparlar, çaba gösterirler ancak sonuçlar yine de onların kontrolünden çıkar ve beklenmedik sonuçlarla karşılaşabilirler. Atasözü, insanların başarıyı tamamen kendi çabalarıyla elde edemeyecekleri ve çevresel faktörlerin sonucu etkileyebileceğini anlatmaktadır.
Örneğin, bir kişi bir iş başvurusunda bulunmuş ve başvurusu değerlendirilmek üzere iş görüşmesine çağrılmış olabilir. Kişi bu görüşmeye iyi bir hazırlık yapmış, tüm sorulara cevaplarını düşünmüş ve kendini iyi bir şekilde ifade etmeye çalışmış olsa da, sonucun tamamen onun kontrolünden çıkacağını bilemez. Çünkü işverenin kararı tamamen ona bağlıdır ve başvuran kişi ne kadar hazırlıklı olursa olsun, sonuç değişebilir.
Dolayısıyla, “Düğün el ile harman yel ile (olur)” atasözü, insanların her zaman kontrolleri dışında durumlarla karşılaşabileceklerini ve bazı olaylarda beklenmedik sonuçlarla karşılaşabileceklerini ifade etmektedir.