Açın karnı doyar gözü doymaz atasözünün anlamı;
“Açın karnı doyar, gözü doymaz” atasözü, insanların ihtiyaçlarının karşılanması ile arzuları arasındaki farkı vurgulayan bir ifadedir. Bu söz, kişinin temel ihtiyaçlarının giderildiği takdirde insanların hala daha fazlasını isteyebileceğini ifade eder.
İnsanın karnı doyduğunda temel bir ihtiyacı olan açlık hissi sona erer. Yemek yiyerek karnını doyuran biri, açlık hissi ile birlikte bir rahatlama yaşar. Ancak gözün doyumu, yani isteklerin tam olarak karşılanması bu noktada da devreye girer. İnsanın istekleri ve arzuları, maddi, duygusal ve sosyal açılardan hiçbir zaman tam anlamıyla tatmin olmaz. İnsanoğlu, karnının doymasına rağmen gözünün doyması noktasına ulaşamaz. Örneğin, daha iyi bir ev, daha fazla kazanç, daha güzel bir arabaya sahip olma isteği, insanın arzularını sınırsız bir şekilde devam ettirir. Bu nedenle, insanın ihtiyaçlarının karşılanması onu huzura ulaştırmaz, daha çok şey istemesine neden olur.
Bu atasözü aynı zamanda insanın hırslı ve doyumsuz doğasını da yansıtır. İnsanların sahip olduklarının hiçbir zaman yeterli gelmediği, artan talepler ve isteklerle karşılaştığı bir gerçektir. Açık bir örnekle, bir kişi eğer bir araba sahibi olmak isterse ve bir araba satın alırsa, bu kişi daha sonra daha iyi bir arabayı istemeye başlayacaktır. Bu bir döngü haline gelir ve tüketim alışkanlıklarını artırır.
Aslında, insanın bu tüketim ve arzulama hali paradoksal bir durumdur çünkü temel ihtiyaçlarını günlük yaşantıla
rında karşılayabilecekken hala daha fazlasını hedefler ve elde etme arayışına girer. İnsanın açlık hissi karşılandığında huzura ulaşması beklenirken, tam tersine daha fazla huzursuzluk duyması nedeniyle bu atasözü ortaya çıkmıştır.
Sonuç olarak, “Açın karnı doyar, gözü doymaz” atasözü insanoğlunun ihtiyaçlarının bazılarının karşılanmasıyla bile hala daha fazlasını istemesini ifade eder. İsteklerin ve arzuların sınır tanımaması, insanın hırslı ve doyumsuz doğasını ortaya koyar. Bu söz, insanların sürekli bir arayış içinde olmasının ve tatmin olamamasının bir göstergesidir.