Aç bırakmaz hırsız edersin çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin ne demek ? atasözünün anlamı nedir ?
Aç bırakmaz hırsız edersin çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin atasözünün anlamı;
“Aç bırakmaz hırsız edersin, çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin” atasözü, insan davranışlarına dikkat çekerek insanların açlık, hırsızlık gibi kötü yollara sapabileceklerini ve gereksiz söylemlerle insanları arsız ve yüzsüz yapabileceklerini ifade eder.
Bu atasözü, bir kişinin yaşam şartlarının kötüleşmesi sonucunda açlık gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için çaresizlik içinde hırsızlık yapabileceği durumu anlatır. İnsan vücudu, açlık hissine tepki olarak çeşitli davranış değişiklikleri gösterebilir ve bu durum kişiyi her türlü risk almaya itebilir. Böylece kişi, açlık ve çaresizlik ile hırsızlık gibi suç işlemeye yönlenir.
Öte yandan, “çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin” kısmı ise söylendiği zaman üzerinde düşünülmesi gereken bir uyarıdır. Bu ifade, gereksiz ve düşüncesizce yapılan söylemler sonucunda insanların arsız ve yüzsüz bir şekilde davranabileceğini vurgular. İnsanlar, sözlerinin etkilerini düşünmeden hareket ettiğinde, çoğu zaman başkalarının duygularını ve sınırlarını ihlal edebilirler. Bu da onları arsız veya yüzsüz yapar.
Atasözünün genel anlamı, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, çaresizlik içinde olan insanların suç işlemeye yönelebileceklerini ve gereksiz ve düşüncesizce yapılan söylemlerin insanları yüzsüz ve arsız yapabileceğini belirtir. Bu atasözü, insanları ihtiyaçların farkında olmaya ve söyledikleri sözlere dikkat etmeye teşvik eder.